Autonomie

Hoogbegaafden hebben behoefte aan autonomie. Maar hoe doe je dat nou in de opvoeding zonder meteen alle grenzen los te laten. Want hoogbegaafde kinderen hebben ook grenzen nodig. Vanochtend liep ik tegen een mooi voorbeeld aan. Mijn zoon van 12 is in september begonnen op de Rugbyacademy. Dit is een combinatie van middelbare school met rugbytrainingen op hoog niveau. Voeding is hierbij van essentieel belang. Vanochtend vraagt mijn zoon of hij bruine suiker op brood mag. In plaats van “nee”, geef ik aan dat hij daar zelf even goed over na moet denken. Hij weet wat suiker doet met zijn lichaam. En of hij dat wel wil. Ik zeg hem dat ik het wel kan verbieden, maar dat het zijn lichaam is en hij wil sporten op hoog niveau, dus ook zijn beslissing. Eigenlijk verwacht ik dat hij gewoon de bruine suiker uit de kast pakt. Mijn doel met mijn reactie was meer dat hij op lange termijn  erover na zou denken… Toch heeft mijn reactie meteen effect:

Hij kiest voor vanille yoghurt met fruit.

 

Natuurlijk werkt dit niet in één keer. Ik ben hier al een langere tijd mee bezig en (de regie) loslaten is best moeilijk. Maar, ik probeer hem en zijn broertje steeds meer zelf te laten beslissen. En als ik grenzen stel leg ik ook uit waarom. Natuurlijk is het hier ook niet altijd koek en ei. Regelmatig roep ik dat het nou klaar moet zijn met het geklier naar broer of broertje en ook is het echt wel een keer keihard “nee”, maar ik merk steeds meer dat wanneer je ze zelf de kans geeft om ergens over na te denken dat het veel meer effect heeft dan verbieden. Zo gaan we ook om met Whatsapp en internet. Ik leg uit welke “gevaren” er zijn en waar ze op moeten letten. Regelmatig komen ze met vragen over wat wel en niet handig is. Ik ga dan het gesprek aan met ze en we bespreken de voors- en tegens. Op YouTube staan een aantal filmpjes met social experiments. Ik gebruik ze om ze op bepaalde gevaren te wijzen. Joey Salads heeft er verschillende. Bijvoorbeeld deze over hoe makkelijk kinderen in een vreemde auto stappen: https://youtu.be/0bIXG-_vnR0

Een andere die ik bijzonder vind is deze: https://youtu.be/b9O9SokTTA8. Over hoe makkelijk je meedoet in een groep, terwijl je het niet bewust doet.

Leuke filmpjes om het gesprek met je kinderen aan te gaan. Ze kunnen heel goed zelf nadenken, dus de gesprekken hierover zijn vaak erg leuk en interessant, ook voor mij.

Wil je meer hulp in opvoeduitdagingen bij je hoogbegaafde kind? Neem dan contact met me op. pauline@pdb-coaching.nl of 06-28534031