Executieve vaardigheden

Executieve vaardigheden is een verzamelnaam voor verschillende cognitieve processen die betrokken zijn bij:

  • planning en aansturing
  • starten met een taak
  • werkgeheugen,
  • volgehouden aandacht,
  • monitoren van prestaties, zelfreflectie
  • remmen van impulsiviteit,  zelfregulatie
  • doelgericht doorzettingsvermogen

Executieve vaardigheden worden voornamelijk aangestuurd vanuit de prefrontale cortex – het hersengebied wat vlak achter het voorhoofd ligt. Aangezien de hersenen zich van achter naar voren ontwikkelen is dit het laatste gebied dat volgroeid raakt en wel rond het 25e levensjaar (bij een normale ontwikkeling).

Bij veel hoogbegaafde kinderen wordt geconstateerd dat ze zwakke executieve vaardigheden hebben. Hoe komt dit nou? Heel simpel, ze hebben ze minder (hard) nodig. En wat je niet gebruikt wordt ook niet getraind. Op een gegeven moment gaan ze die executieve vaardigheden op school steeds meer nodig hebben. Meestal in groep 4 of 5. De meeste kinderen hebben dan de executieve vaardigheden al kunnen trainen, omdat ze die gedeeltelijk op de peuterspeelzaal of  in groep 1,2 of 3 al nodig hebben, maar hoogbegaafde kinderen hebben ze nog weinig tot niet gebruikt, omdat ze veel dingen al kunnen zonder daar veel moeite voor te doen.

De executieve vaardigheden kunnen goed getraind worden. Hierbij maak ik gebruik van de materialen van Beter Bij De Les. Dit is een intensieve training waarbij de verschillende aandachtsgebieden om de beurt getraind worden. Het bestaat uit 25 individuele sessies  waarbij (het liefst op school, maar buiten de les) wordt getraind gedurende 45 tot 60 minuten. Daarnaast zijn er 3 oudersessies waarvan de eerste samen met de leerkracht plaatsvindt.

Heb je interesse in deze training?

Neem dan contact met me op. Beter bij de les is effectief vanaf groep 5.

Groepslessen

Binnenkort ga ik ook groepslessen voor executieve vaardigheden organiseren. Heb je daar interesse in? Dan hoor ik dat graag. Als er genoeg interesse is zal ik versneld de groepslessen organiseren.